Bir yarayı tedavi ederken ilk akla gelen, kanamayı önlemek için bandaj takmaktır. Ancak bandaj takmak büyük sorunlara yol açabilir. Yaranın düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak ve başka sağlık sorunlarına yol açabilecek enfeksiyonlardan kaçınmak için birkaç faktör dikkate alınmalıdır. Yaraları tedavi ederken düzeltmek için kaçınılması gereken birkaç şey vardır.

Deri, insan vücudundaki en büyük organdır bir virüsten, bakterilerden, mantardan vücudu korur. Derinin yaralanması, bu parazitlerin diğer organlara girme riskini artırır. Ayrıca, yara ne kadar derin, büyük ve kirli olursa o kadar dikkatli olmanız gerekir.
Pamuk ve Alkol
Pamuk kullanımındaki sorun, tedaviden sonra lifin geride bırakılarak yaranın içine girerek hasara neden olabilmesidir. Ayrıca alkol kullanılmaması tavsiye edilir. Tahriş edicidirler ve bazılarının damar genişletici etkileri vardır. En iyisi, lif bırakmayan ve pamuk riskini azaltan özel bir gazlı bez uygulamaktır.
Yarayı Ovalamayın ve Kabuklarını Çıkarmayın
Yarayı ovalamayın ya da kir, cam, tahta veya demir gibi yabancı cisimleri çıkarmayın. Bu parçalar büyükse kanamayı engelliyor olabilir. Bu doktorlara bırakılmalıdır. Özellikle yara geniş ve derin ise doktora gitmeyi geciktirmeyin. Keskin nesnelerin neden olduğu insan veya hayvan ısırıkları ve yaraları ihmal edilmemelidir.
Yaraların İyileşmesi İçin Tavsiyeler
Enfeksiyon riskinden kaçınmak için bu ilk yardım adımlarını izleyin. Öncelikle, yarayı tedavi eden kişinin temiz ellere sahip olduğundan emin olun. Ardından yarayı musluk suyu, hidrojen peroksit veya tuzlu suyla iyice yıkayın. Enfeksiyon olasılığını en aza indirebileceği için kanla temastan kaçının. Ardından, yaraya dokunmadan çevredeki cildi kurulayın. Koruyucular varsa bu noktada kullanın. Yarayı içten dışa doğru dairesel hareketlerle temizleyin. Hasarlı cildi korumak için yarayı gazlı bez veya yapışkanla kapatın. Kanama varsa durdurulması şarttır. Bir elinizle gazlı bez veya lif bırakmayan temiz bir bezle bastırın. Kanama durduğunda yara örtülmelidir.
Çocuk Yaraları
Bir çocuğun yarası küçükse, kiri çıkarmak için musluk suyuyla yıkamak iyi bir fikirdir. Tuzlu su veya arıtılmış su kullanmak daha iyidir. Ayrıca yumuşak sabun da kullanabilirsiniz. Yarayı içten dışa ovalamadan iyice kurulayın. Dezenfektan uygulayın ve yarayı steril gazlı bez ve bantla kapatın. İşlemin periyodik olarak tekrarlanması gerekir. Kabuk ortaya çıkarsa bu işleme devam etmenize gerek yoktur.
Yara büyükse ve kanama şiddetliyse, etkilenen vücut kısmını kalbin üzerine kaldırın. Gazlı bez kanlıysa, üstüne başka bir gazlı bez koyun, ancak ilk sargıyı çıkarmayın.
Başlangıçta, yara iltihaplı ve kırmızı hale gelebilir, bu da bağışıklık sisteminin enfeksiyonu önlemek için çalıştığını gösterir. Kabuklar ortaya çıktığında, yeni doku oluşurken üzerine koruyucu bir film sürmek ve ardından kurumasını beklemek daha iyi olacaktır.
Hastane
Yara kanamayı durdurmazsa veya aralıklarla kanama olursa hastaneye gitmelisiniz. Ve daha da önemlisi, yabancı cisimler varsa ve bunlar büyükse, bir doktora gitmeniz gerekir. Uzmanlar büyük ve derin yaraları iyileştirebilir.
Doktorunuz boyun, eklem, genital veya yüz yaralanmalarını değerlendirmelidir. İlk üçü fonksiyonel kısımlardır ve yüz estetik yönetimdir. Yara vücut parçalarının ayrılmasıyla ilgiliyse acilen bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Ayrılan kısmı buzlu bir kaba koyun.
Püsküren kan siyahsa ve nabız düşerse, arteriyel kandır. Bu çok ciddi bir durumdır ve acilen hastaneye gitmeniz gerekir.